čtvrtek 15. listopadu 2012

Když budu zdravě jíst, budu lepším člověkem?


Tuhle větu mi dnes ráno řekl přítel, když jsme měli menší rozepři o tom, že dát 12 letému školákovi ke svačině balíček sušenek a jablko, je vhodná či nevhodná svačina. Dost mě to zarazilo.

Ale ano, myslím si, že když budu jíst zdravě a vyváženě, že budu lepší člověk. Nebude mi těžko, nebude mě bolet břicho, nebudu tlustá a tím pádem nespokojená a protivná, budu zdravější, bez éček a zbytečného cukru budu mít víc energie pro tělo a hlavně pro mozek, z čehož pak budu mít i lepší náladu a budu milejší ke svému okolí.

Rozhodně nechybí dost výzkumů na téma výživy dětí, na které se prokázalo, že stravou se dá docílit lepších výsledků ve škole, zamezit výkyvům chování a hyperaktivitě....

Řekl mi, že jeho syn bude s takovou svačinou spokojený... což chápu, já bych proti dortu taky neprotestovala. Ale od toho tam je ten rodič, který by měl dítě naučit co je zdravé a dohlédnout nad výběrem potraviny. V jednom rozhovoru s Češkou, která žije ve Skandinávii popisuje, že jsou tam děti tak uvědomělé, že její dcera přijde ze školy domu a ke svačině si nakrájí mrkvičku a jablíčko, přitom chodí na 1. stupeň základní školy. Jde o to, vidět vzory kolem sebe. Jak jedí rodiče, jakou stravu jim představí ve škole a ve školní jídelně. Osvěta a opakování hrozně pomáhá. Obézních dětí přibývá a Česká republika se objevuje na předních místech v žebříčku obezity mezi státy EU!

Zkusila jsem si zadat na googlu heslo JÍDLO, podívejte co vám vyjede.... hranolky, hamburgery, krokety, řízky, pizza....

Co si o tom myslíte vy? Zeptejte se svého okolí... Já to udělala a odpovědi jsou rozporuplné, většinou si myslí, že to člověka nezlepší charakterově, ale bude zdravější. Charakter jde těžko změnit, ale věřim že platí: Ve zdravém těle, zdraví duch.

3 komentáře:

  1. V mém okolí si lidé myslí, že zdravě "musí" jíst jen ten, kdo chce zhubnout nebo někteří si dokonce myslí, že zdravé jsou jen potraviny označené "bio" a to je drahé, takže nemají důvod, proč tak jíst... Začala jsem se zdravou stravou z důvodů hubnutí, ale později jsem to označila jako svůj životní styl, a tak chci žít:)

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, jestli budu lepším člověkem, ale zdravější určitě.

    Jinak se mi nelíbí současné vyznění fráze "zdravý životní styl". Měla by to asi být protiváha fastfoodovského kynutí a pasivního způsobu života, ale děvčata (většinou tahle slova zní z úst a klávesnic ženské části) to často ženou do opačného extrému. Detailní rozepisování jídelníčků a kalorických hodnot, intenzivní neustálé nebo naopak nárazovité cvičení, náhražky v podobě proteinových nápojů, instantních kaší atp. To pro mě není zdravý životní styl ani náhodou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že je ta otázka špatně položená. Ale tak jsem jí dostala :)
      Pro mě je zdravý životní styl hlavně vyvážený životní styl. Nic nehnat do extrému, dostatečně se hýbat, a zkusit se vyhýbat jídlům a potravinám, které nám škodí....ale jsem milovník jídla a gurmán, takže to nikdy nebude "ideální jídelníček", na to příliš ráda peču a jím. A není to jen o tělesném, ale i duševním zdraví, vzdělávat se a rozvíjet. Poznávat nové věci, číst, cestovat.
      U potravin spíš zkoumám složení (aby tam nebyly plnidla a tužidla) než kalorickou hodnotu. Je to takový boj proti náhražkám.

      Vymazat