Ale teď vážně. Polévka je ideální součást vyvážené stravy. Ať už je to menší porce vývaru se zeleninou před hlavním jídlem, která nás zčásti zasytí a proto nesníme tolik druhého, lecky daleko kaloričtějšího jídla. Navíc nám dodá dostatek tekutin. Hustší polévky jsou zase ideální jako samostatné jídlo, zejména jako večeře. Zasytí, zahřejí, jsou lehce stravitelné a i ty s trochou smetany, pořád málo kalorické.
Postupně budu přidávat recepty na mé oblíbené.
Dýňová polévka s jogurtem a semínky
1 menší cibule
domácí zeleninový vývar nebo voda
bílý jogurt
1 lž kmínu
1 chili paprička
sůl, pepř, 1 lž olivového oleje, tymián, rozmarýn
dýňová a slunečnicová semínka
Dýni rozpůlíme, vnitřek vydlabeme a nakrájíme na měsíčky. Rozložíme je na plech s pečícím papírem, posypeme mořskou solí, snítky nejlépe čerstvého tymiánu a rozmarýnu a pečeme čtvrt hodiny v rozehřáté troubě na 180°C. Takto upečenou dýni můžeme konzumovat i samotnou, je vynikající.
Na oleji si zpěníme cibulku, nakrájíme upečenou dýni a společně podusíme dvě minutky. Zeleninu zalijeme vodou nebo vývarem a pět minut povaříme. Nejlépe rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém. Pokud je polévka příliš hustá, zředíme. (proto neuvádím množství vody)
Na pánvičce si nasucho opražíme kmín, semínka a nadrobno nakrájenou chili papričku.
Servírujeme se lžící jogurtu a semínky.
Žádné komentáře:
Okomentovat