pátek 23. listopadu 2012

Zeleninové polévky

Jak se řiká: Polévka je grunt, kdo jí nejí, ten je špunt!
Ale teď vážně. Polévka je ideální součást vyvážené stravy. Ať už je to menší porce vývaru se zeleninou před hlavním jídlem, která nás zčásti zasytí a proto nesníme tolik druhého, lecky daleko kaloričtějšího jídla. Navíc nám dodá dostatek tekutin. Hustší polévky jsou zase ideální jako samostatné jídlo, zejména jako večeře. Zasytí, zahřejí, jsou lehce stravitelné a i ty s trochou smetany, pořád málo kalorické.

Postupně budu přidávat recepty na mé oblíbené.

Dýňová polévka s jogurtem a semínky

1 dýně hokaido - jedlá i slupka
1 menší cibule
domácí zeleninový vývar nebo voda
bílý jogurt
1 lž kmínu
1 chili paprička
sůl, pepř, 1 lž olivového oleje, tymián, rozmarýn
dýňová a slunečnicová semínka

Dýni rozpůlíme, vnitřek vydlabeme a nakrájíme na měsíčky. Rozložíme je na plech s pečícím papírem, posypeme mořskou solí, snítky nejlépe čerstvého tymiánu a rozmarýnu a pečeme čtvrt hodiny v rozehřáté troubě na 180°C. Takto upečenou dýni můžeme konzumovat i samotnou, je vynikající.
Na oleji si zpěníme cibulku, nakrájíme upečenou dýni a společně podusíme dvě minutky. Zeleninu zalijeme vodou nebo vývarem a pět minut povaříme. Nejlépe rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém. Pokud je polévka příliš hustá, zředíme. (proto neuvádím množství vody)
Na pánvičce si nasucho opražíme kmín, semínka a nadrobno nakrájenou chili papričku.
Servírujeme se lžící jogurtu a semínky.

Žádné komentáře:

Okomentovat