pondělí 22. října 2012

Nedobrovolný půst - Jablečné pyré

Dnes, po týdnu marodění a dobírání antibiotik, mi je hůř, než když jsem začala. O víkendu mi otekl krk, hrdlo a nakonec i patro tolik, že s přemáháním polknu slinu. Natož abych jedla. Ve výsledku mi za to ta bolest totiž nestojí.
A tak bych se mohla zapojit do hovoru na téma jedno či více denní půst a jeho efekt pro náš organismus. Akorát bych u toho nesměla zobat prášky jak hladová slepička. Širokospektrální antibiotika, antibiotika na bázi penicilinu, brufen, tantum verde, kloktací vodička - která je hořká jak smrt. To jistě k pročištění těla zrovna neprospívá.
Co vám budu povídat, mám hlad jako vlk!
Proto jsem si připravila jablečno-hruškové pyré.

Recept:
4 hrušky
4 jablka
skořice, citron

Jablka a hrušky omyjeme a rozkrojíme na půlky. Vložíme do většího hrnce a zalijeme asi 3 cm vody, dusíme na mírném plameni půl hodiny. Poté zkřehlé ovoce propasírujeme přes jemné síto.
Slupka a jadérka neodstraňujeme před vařením, protože pustí pektin, díky kterému bude pyré krásně husté.
Hrušky přidáváme kvuli sladkosti, jablka bývají často kyselá a s použitím hrušek nemusíme přidávat žádný cukr. Po dovaření ochutíme lžící citrónové šťávy (kvůli konzervaci) a špetkou skořice. V lednici vydrží 5 dní, v mrazáku měsíc.

5 komentářů:

  1. Já miluju pyré z jablek, ale jadérka vždy odstraním..no, hned jsem chytřejší :-)

    OdpovědětVymazat
  2. pyré mám taky moc ráda, akorát jsem zkoušela jen z jablíček, příště zkusím přidat hrušky :-)... Jinak taky jsem jádérka jako Runnerka vyndavala před vařením :-)... tak příště to zkusím s nima...

    OdpovědětVymazat
  3. Ono jak se to pak pasíruje přes cedník, tak jadérka i slupka zůstane uvnitř, protože to nejde propasírovat. Dřív jsem taky jablka loupala a jadřince vykrajovala, ale takhle je to vlastně méně pracné a propasírováno jsem měla za tři minuty.

    OdpovědětVymazat
  4. brzy se uzdrav :)
    pyré moc nemusím, aspoň to jablečné ne.. ale na fotce vypadá moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fotka je z googlu, vařila jsem večer a nebylo už dobré světlo. Ale vypadalo uplně stejně :)
      Je vynikající s teplým pudinkem, s tvarohem, s rýžovou i ovesnou kaší. S tvarohovými nočky, do palačinek, na lívance a nebo samotné, jako přesnídávka. Když přidáš i koření (hřebíček, anýz, badyán, skořici, zázvor) bude chutnat jako štrůdl :)

      Vymazat