neděle 23. června 2013

Pavlova - nadýchaný letní dezert


Včera jsem měla návštěvu a protože bylo krásné počasí (ale už né takové horko jako v předchozích dnech) posadili jsme se venku. Připravila jsem bezinkovou limonádu s mátou, rajčata s mozzarelou, domácí chléb se sušenými rajčaty a jako dezert pavlovu. Miluji tyhle nadýchané a křupavé pusinky se šlehačkou a kopou čerstvého ovoce.


Pavlova:
4 bílky
200 g cukru krupice
1 lž octa
1 lž škrobu

    Bílky vyšleháme téměř do tuha a po menších dávkách zašleháme cukru, ocet a škrob (lze použít jakýkoliv: bramborový, kukuřičný...a když zrovna žádný doma nemáte, jako já, postačí lžíce pudinku) a šleháme do husté bílé hmoty, která drží špičky. Na plech položíme pečící papír. Nedoporučuji silikonovou podložku, špatně vede teplo a pusinka by pak ze spodka byla lepivá a nekřupavá, navíc se na podložku přilepí (mluvím z vlastní včerejší zkušenosti, s papírem se mi to nikdy nestalo). Z "těsta" vytvoříme přibližný kruh, nebo lze udělat několik menších pusinek - jednotlivých porcí. Pečeme v troubě na 150-120°C asi hodinu. Poté troubu vypneme a necháme v ní pusinku vychladnout.
   Před podáváním zdobíme vyšlehanou smetanou a libovolným ovocem.

4 komentáře:

  1. to vypadá úžasně, přemýšlím jak by se to dalo upravit na zdravější verzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi moc nedalo, když se ubere cukr, nevyšlehá se sníh do tuha a pusinka se nepovede :) ale zase tam neni žádná mouka. A je to plné ovoce.

      Vymazat
  2. Aa okamžite si musím dát něco dobrého,to vypadá tak úžasně!

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna koukám po nějakých dobrotách a tohle vypadá úžasně:-) Díky:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat